1/2
  • PITO BLOK M
  • PITO BLOK M

PITO BLOK M

Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek wenst ter vervanging van het bestaande “blok M” een nieuwe, grotere loods op te trekken. Deze zal dienst doen als machineloods, waarin onder andere het onderhoud van landbouwvoertuigen wordt onderwezen. Daarnaast worden er ook een viertal klassen, een grote kleedruimte en ruime overdekte stelplaats voor landbouwvoertuigen voorzien.

Om de footprint op het bestaande schooldomein te beper- ken, wordt het nieuwe gebouw ingepland op dezelfde locatie als de oude loods. Op deze manier wordt het ‘groene hart’ van de school al zijn open ruimte behouden. De nieuwe loods vormt de schakel tussen de bebouwde schoolomgeving en het achterliggende open polderlandschap.

Het principe van circulair bouwen focust sterk op doordacht materiaalgebruik en de beheersing van afvalstromen. Hierin wordt onder andere getracht de opties open te houden voor de volgende levensfasen van een materiaal of component, ook nadat het geen deel meer uitmaakt van het huidige ge- bouw. De klassieke industriebouw volgt een nagenoeg droge constructiemethode, waardoor het mogelijk wordt om dit gebouw achteraf gericht te demonteren. De houten draag- structuur, alle gevelpanelen, de volledige dakconstructie, geen enkel element wordt verlijmd en is bijgevolg integraal te demonteren voor gebruik elders.

De binnenwanden in het klasgedeelte worden opgetrokken als lichte wand. Zo zijn deze onafhankelijk van de structuur en kan de indeling desgewenst later gewijzigd worden. Het gebouw wordt door Provincie Antwerpen ingeschreven in de “Green Deal Circulair Bouwen”. Een terechte ambitie op een plek waar jongeren worden opgeleid tot duurzame land- en tuinbouw.

Tekst: Stramien Architectuur

Project:
Nieuwbouw loods en klassenblok voor technisch onderwijs te Stabroek
Locatie:
Dorpskern, Stabroek
Bouwheer:
Provinciebestuur Antwerpen - Departement Logistiek
Aandeel Arcade:
Studie technieken & duurzaamheid, Stabiliteit
Architect:
Stramien Architecten
Start en einde werken:
Aanvang werken voorjaar 2021
Status:
In ontwerp

PITO BLOK M

1/2
  • PITO BLOK M
  • PITO BLOK M
Project
Nieuwbouw loods en klassenblok voor technisch onderwijs te Stabroek
Locatie
Dorpskern, Stabroek
Bouwheer
Provinciebestuur Antwerpen - Departement Logistiek
Aandeel Arcade
Studie technieken & duurzaamheid
Stabiliteit
Architect
Stramien Architecten
Start en einde werken
Aanvang werken voorjaar 2021
Status
In ontwerp

Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek wenst ter vervanging van het bestaande “blok M” een nieuwe, grotere loods op te trekken. Deze zal dienst doen als machineloods, waarin onder andere het onderhoud van landbouwvoertuigen wordt onderwezen. Daarnaast worden er ook een viertal klassen, een grote kleedruimte en ruime overdekte stelplaats voor landbouwvoertuigen voorzien.

Om de footprint op het bestaande schooldomein te beper- ken, wordt het nieuwe gebouw ingepland op dezelfde locatie als de oude loods. Op deze manier wordt het ‘groene hart’ van de school al zijn open ruimte behouden. De nieuwe loods vormt de schakel tussen de bebouwde schoolomgeving en het achterliggende open polderlandschap.

Het principe van circulair bouwen focust sterk op doordacht materiaalgebruik en de beheersing van afvalstromen. Hierin wordt onder andere getracht de opties open te houden voor de volgende levensfasen van een materiaal of component, ook nadat het geen deel meer uitmaakt van het huidige ge- bouw. De klassieke industriebouw volgt een nagenoeg droge constructiemethode, waardoor het mogelijk wordt om dit gebouw achteraf gericht te demonteren. De houten draag- structuur, alle gevelpanelen, de volledige dakconstructie, geen enkel element wordt verlijmd en is bijgevolg integraal te demonteren voor gebruik elders.

De binnenwanden in het klasgedeelte worden opgetrokken als lichte wand. Zo zijn deze onafhankelijk van de structuur en kan de indeling desgewenst later gewijzigd worden. Het gebouw wordt door Provincie Antwerpen ingeschreven in de “Green Deal Circulair Bouwen”. Een terechte ambitie op een plek waar jongeren worden opgeleid tot duurzame land- en tuinbouw.

Tekst: Stramien Architectuur