1/4
  • Fietsbrug over de A201
  • Fietsbrug over de A201
  • Fietsbrug over de A201
  • Fietsbrug over de A201

Fietsbrug over de A201

De snelweg A201 die van de binnenring van Brussel naar de luchthaven Zaventem loopt is een drukke weg, die ook binnen de stad een belangrijke functie heeft. Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier, een aantal grote bedrijven en het vluchtleidingscentrum Euro Control zijn erlangs gevestigd. Voor forenzen en recreanten die zich te voet en per fiets verplaatsen is de snelweg een enorm obstakel, die ervoor zorgt dat ze lange omwegen moeten maken.

Deze ruim 500 meter lange fietsbrug verbindt Machelen en Zaventem op een cruciaal punt. Architectenbureau ZJA maakte het architectonisch ontwerp voor deze oversteek over de A201 & markeert de brug de grens tussen het Vlaams en Brussels Gewest.

Met aan weerszijden een langgerekt landhoofd en helling van bijna 100 meter en een brugdek van 510 meter lengte is dit een imposante bijdrage aan het stadslandschap. Het ontwerp is daarom afgestemd op de optimale inpassing in de omgeving en heeft een zo licht en transparant mogelijk silhouet.

Arcade is verantwoordelijk voor de uitvoeringsstudie stabiliteit in opdracht van BAM contractors voor alle betonnen elementen: landhoofden, funderingen etc..

Tekst en Foto’s: Copyright -www.zja.nl

Project:
Fietsbrug over de A201, Brussel
Locatie:
Leopold III-laan, Brussel
Bouwheer:
De Werkvennootschap
Aandeel Arcade:
Stabiliteit
Architect:
Studiebureau MoVeR0 - ZJA
Start en einde werken:
2022 - 2023
Status:
In Uitvoering
Privacybeleid | Cookie policy